Tuesday, 26 April 2011

When learning is fun,


intan12345.

Okay hari ni aku nak update blog. Nak update blog. Nak update blog.
BERZAMAN GILA. To co-blogger, hai awak dah lupa ke kat blog ni? -.-
And rasa nya mcm tak perlu lagi lah nak explain kenapa tk ter-update.

Im sorry bloggie. NO you're not one of those seasonal 'social site'.
Its just that..... well any how i hope you would understand. bla bla bla.
Okay dah. currently im in my pre-exam mode. And this life gonna be for the next 3 weeks max.
3 weeks derr. And in between 3 weeks tu lah aku akn ada this study alert mode. Where ever, when ever I go. Pernah rasa tak, nak tgk tv pun fikir notes. Nak tgk movie pun mesti countdown, ehh lama lagi ke cerita ni nak habis. Nak buat apa-apa pun, mesti lah relate dgn any STUDY-related stuff. Ohh well, for future sake.

Talking bout paranoid bout study. Have you heard, the more you study the more you realised you dont know things or otherwise? Mestilah bila belajar something new in lecture, kita mesti macam nak relate dgn real life kan?

" Ohhhhh. macam tu rupanya. patut lah hari tu aku...." or " ehh no wonder lahhh!"
faham tak? FAHAM TAK? ke aku sorang je yg mcm tu. ha ha -.-

So recently its like me being so self-cautious to my environment and things that i learn.
Lagi lagi kalau bab kucing. Fine memang lah undeniable yang aku memang sangat noob nak jadi cat owner ni. Nak lagi kitten. And semester ni belajar bout microorganism. Ala benda bacteria fungi parasite semua tu lahh. So kalau rasa macam terpegang Jinxy sikit, after that mesti macam, okay lepas pegang cuci tangan. Guna handwash, nak buat complicated lagi, kau nak cuci tangan kena cuci betul betul ikut 7 steps macam belajar kat clinical session. Ahhh sudah -.-

Hah yang ni lah. So people, you can start washing hand like i do now x)

Kalau aku rasa macam Jinxy dah merayap tak tentu pasal satu rumah, then ada lah seorang penghuni rumah ni akan pegang mop dan mop lantai. And either my mum or my sis would asked in their deep sarcastic tone, ehh kakak buat tebiat ke mop lantai? HAH! Well, okay fine. Mengaku aku tkdelah termasuk dalam calon calon anak dara pilihan mak mertua, LAGI. haha.

But yeah can you just bare with my paranoid reflex of me moping the floor, coz people im saving your life form Toxoplasma Gondiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, FYI -.-
Ohh Toxoplasma Gondii ni parasite yg common in cat as its host. zzzZZZzzzz.


This sem pun belajar pharmacology. those drugs names really kill my brain cells.
So one day we learn bout histamine and its anti drugs.
So-called fun fact; anti-histamines drug can cause sleepiness. I was bout to take my cough syrup when i read a fine description on the box written, " Bena Expectorant- Anti-histamines"

And the excitements with my roomates went off like,
Wehhh korang, bena expectorant ada anti-histamines duhh. Gilaa lahh. Patut lah rasa macam mengantuk je kan kann. Tapi kan ni first generation ke two eh?

Nak pulak dapat roomates yang brilliant and mantap gilaa, reaction dorang pun bersambung dengan tukar tukar soalan pharmaco pasal drug lain plak. OHHH NOOO. tidak, aku nak cakap pasal benda ni je -.-

Well, life as a med student. Sometimes its fun to relate new knowledge gained to everyday life.
Some of the things makes more sense now. Learning is fun, but studying for exam is just torturing :(

Praying hard for myself and the other ME210 batch mates, may HE ease our 'battle' for EOS2 :)




At times, i think being selfish is necessary as others may not sacrifice for you as you do for them.

5 comments:

Syariful Bahri said...

ha'ah kan, tension je bila fikir pasal exam..

nak belajar dengan tenang pun susah bila pk pasal exam.. hohoho

padle said...

:)

12345:) said...

Syarif: haha, tu ah. tp kalau tkde exam. mmg lupa lah jugak kan apa yg kte belajar :p

padle :D

Aizat Azizan said...

all the best ;)

intan.nur.hadilah said...

thanks wehh aizat. take care in germany! :D

Related Posts with Thumbnails